İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen ve 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde sürecek CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi renkli görüntülerle başladı. CHP’li160 belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifinin de katıldığı zirvenin sloganı; “Tarımsal Kalkınmada Yeni Politikalar-Üretici Odaklı Çözümler” oldu.
Zirvenin ilk günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana standını ziyaret etti.
Konuklara Adana standında şalgam ikram edildi. Başkan Zeydan Karalar, Adana’da üreticilere verilen desteği anlattı, yaşadığı yerde mutlu olan insanların şehirlere göç etmediğini, tarımsal üretime katkı sağlamaya devam ettiğini belirtti.
KALKINMA KIRSALDA BAŞLAR
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, zirvede yaptığı konuşmada kalkınmanın kırsalda başladığını ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği desteğin görüntülerinin izlenmesinin ardından Adana’nın tarım gücüne değinen Başkan Zeydan Karalar, “Amaçlarımız arasında; köyden kente göçü engellemek, yerinde kalkınmaya katkı koymakve köylüye yerinde istihdam sağlamak var” dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kurdurduğu Meryem Kadın Kooperatifiyle ve diğer kooperatiflerle ilgili bilgi veren Başkan Zeydan Karalar, Afgan, Suriyeli, İranlı ve Adanalı kadınlardan oluşan Meryem Kadın Kooperatifi’nde üretime ve kadına verilen desteği anlattı.
KÜÇÜK SÜT ÜRETİCİLERİNE TANK VE ARAÇ
Tarıma ve hayvancılığa verilen desteğe değinen Başkan Zeydan Karalar, “Az sayıda büyükbaşı olan üreticilerimizin mağdur olmaması için süt tankı ve araç verdik, kooperatif kurduk. Böylece sütlerini doğru fiyata satabiliyorlar. Her ilçemizde tarıma destek veriyoruz. Milyonlarca lavanta ve çilek fidesi dağıttık, dağıtıyoruz. Lavantayı endüstriyel ürüne dönüştüreceğiz. Kooperatifler kurdurmaya devam ediyoruz. Farklı ve katma değeri olan ürünlerin fidelerini dağıtmaya devam edeceğiz. Destek verdiğimiz, kooperatif kurdurduğumuz insanlarımız mutlu oluyor, tersine göç başlıyor” diye konuştu.
GÖLETLER YAPILIYOR, SOĞUK HAVA DEPOLARIYLA ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ FİYATINDA SATIYOR
Dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen susuzluk sorununa ve tarıma etkisine de değinen Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Susuzluk yaşanan kırsal bölgelerde göletler yapıyoruz. Soğuk hava depolarıyla, kiraz ve başka ürünlerin üretildiği noktalarda üreticinin ürününü yok pahasına satmasını engelliyoruz. Soğuk hava deposu olmadığı için 6 liralık kirazını 2 liraya satmak zorunda kalan üreticinin eli güçlendi. Üretici geçen yıl kirazını 6 liradan aşağıya satmadı. Yine Pozantı’da kiraz, Sarıçam’da nar üreticileri aynı şekilde soğuk hava depolarıyla desteklendi. Para kazanan, emeğinin karşılığı alan üretici kente göç etmiyor.”
TARLADAKİ BEREKET SERVİSİ
Biyolojik mücadele, üzüm bağları, tavuk dağıtımı, gübre, silaj, ilaç desteğinden de bahseden Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Bazı dağ köylerimiz için ceviz, badem, keçi boynuzu fidesi yetiştirip dağıtıyoruz. Akıllı Tarım Bilgi Merkezi-Tarladaki Bereket Servisi ile üreticiye çok sayıda konuda bilgi aktarımı yapılıyor. Dünyada, Türkiye’de, hangi bölgede ne ekildiğine, piyasaların duruma, hava durumuna kadar geniş yelpazede bilgi akışı sağlıyoruz. Çeşitli ürünlerde tohum üretimi yaparak, bu konuda yabancılara olan bağımlılık sorununu azaltmaya çalışıyoruz. Salçası ünlü Karaisalı Biberi fidesi yetiştirmeye başlıyoruz. Ürününü satamadığı için bakliyat üretimini durduran Tufanbeyli ilçemizde sözleşmeli tarım planlıyoruz. Paketleme tesisi de kurup, dünyanın en lezzetli bakliyatının yeniden üretilmesini sağlayacağız. Değerli, etkin ve su kullanımını azaltan kompoze gübre üretmek için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Başkan Zeydan Karalar, tarımdaki sorunları tespit etmek ve olumsuzlukları gidermek için zirve düzenleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, parti kurmaylarına ve belediye başkanlarına teşekkür etti.