Kozan Devlet hastanesinde Hekim Birliği Sendikası ve Tabip Sen üyesi hekimler İdari bina önünde hekim ve doktorların haklarının iyileştirilmesi için basın açıklaması yaptı. Hekimler 14-15-16 Mart tarihlerinde poliklinik hastalarına bakmama kararı aldıklarını belirterek servis ve acil hastalarına sağlık hizmeti vereceklerini kaydettiler.
Hekim Birliği Sendikası Kozan Temsilcisi Dr. Muhammet Çoban yaptığı açıklamada; Biz Hekimler, yıllarca kendi çabamızla ve ailelerimizin maddi manevi desteği ile Cumhuriyetin kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkini elde ettik” dedi.
Hekimlik görevlerini icra ederken bir çok kez şiddete maruz kaldıklarını aktaran Dr. Çoban “ İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kavramı gözetmeksizin, etik ve vicdani değerlerimizden başka bir şeyi düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik. Ön cephede savaştık! Ailelerimizi haftalarca görmemeye razı olduk. Hayatlarımızı kaybettik. Her şeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik. Topluma hak ettiği kalitede sağlık hizmeti sunmak ama bunun karşılığını da almak istiyoruz. Biz tükendik, hastalandık ve ölüyoruz. Önce zarar verme, zarar görme ilkesi doğrultusunda kendimizi tedavi etmek, sonra bu sağlık sistemini toplumunun yararına olacak şekilde iyileştirmek istiyoruz. İsteklerimizin sadece maaş artışı gibi bir kavramın içine sıkıştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz insana yakışır çalışma koşulları ve halkımızın hak ettiği sağlık hizmeti için çabalıyoruz” diye konuştu.
Bu yolda kan kaybetmeye devam eden biz hekimler için pansuman olabilecek, acil çözüm bekleyen ve öncelikli haklı taleplerini sıralayan Dr. Muhammet Çoban;
1 -Hastane, ASM, ADSM’lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanım yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması. Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usuller TCK ve CMK’da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen faillerin sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması.
2 – Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hakimler gibi güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli.
3 – Tüm hekim ve diş hekimleri arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımları kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmeli ve bu maaş en az kıdemli tabip albay veya birinci dereceye ayrılmış 10 yıllık hakim ve savcı maaşı düzeyinde olmalı.
4 -Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmesi. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde 2 bin 700 nüfusa düşülse dahi aile hekiminin sorumlu olduğu nüfus 4 bin gibi hak ediş alması için katsayıların artırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybı yerine konmalı ve cari giderin yıllık hesaplaması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi.
5- Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmesi. Asistan hekimler nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması, Özellikle Uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılması. Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı hekimlerden geçer. Bu haklı sebeplerle 14 Mart Tip Bayramımızı kutluyor ve 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde iş bırakıyoruz” dedi.
Hekimler basın açıklamasının ardından alkışlarla hastaneye dönerken hasta yakınları ve hastalarda hekimlere alkışlarla destek verdi.