SON DAKİKA
Kozanlı Sporcu Eylül Erciyes, Adana’da Büyük Başarı Elde Etti
Trafik Kazasında 2 Kişi Yaralandı
KOZAN’DA DOĞRUYA DOĞRU
Kozan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı
MHP İlçe Başkanı 2 Haziran Kurtuluş Bayramına Teşkilatı İle Katıldı
Hayat Boyu Öğrenme Haftası Kutlandı
KOZAN KAYMAKAMI BAHATTİN ALP ARSLANKÖYLÜ’NÜN KOZAN’IN KURTULUŞUNUN 103. YIL DÖNÜMÜ MESAJI
HASAT BAŞLADI, FİYAT AÇIKLANMADI
Kaybolan Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında İl Birincisi Oldular
KOZAN’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU COŞKUYLA KUTLANACAK
Yeniden büyük bir Destan yazan Kozanım.
Köy Minibüsü Devrildi 6 Yaralı
Feke’de Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Yaralandı
Özel Kale Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Açıldı
ÖMER ÇELİK KOZAN TİCARET ODASINI ZİYARET ETTİ
Cumhur İttifakının Yanındayız
Değerli Kardeşlerim Sevdam, Medeniyetler Şehrim…
Kazım Özgan’dan Teşekkür Ziyareti
Kozan Belediyesi Sathi Kaplama Asfalt Serim Aracı Aldı
Çevre ve Verimlilik İçin Anız Yakımı Önlenmeli
Özgan:”Değerli Kozan’lım”
Gençlik Haftası Kozan’da Başladı
Mitinge Dönüşen Toplantı
”OYLARINIZA TALİBİM”
Kozan Orman İşletme Ekiplerinden Sel Baskını Yaşayan Vatandaşlara yardım
Kozan’da Şiddetli Sağanak Yağış
‘HASAT BAŞLAMADAN FİYAT BELLİ OLSUN’
Büyük Birlik Partisi Adana Millet Vekili Adayı Gürdal Topal Gece Gündüz Sahada
AK Parti’ye Geçen Özgan’dan İyi Partili Meclis Üyelerine Milliyetçilik Çağrısı
GÜRDAL TOPAL: “ 30 YILLIK MAZİYE SAHİP BÜYÜK BİRLİK PARTİMİZE OY İSTİYORUZ”
Parklarda Yaşanan Zarar Verme Olayları Endişe Yaratıyor
İmamoğlu’nda Tarım İşçilerini Taşıyan Minibüs Devrildi:2’si Ağır 9 Kişi Yaralandı
HIRSIZLAR 34 KOVAN ARIYI ÇALDI
Kozan Ticaret Odası Aylık Olağan Meclis toplantısı yapıldı.
BİZ VARIZ!!!
Feci Kaza 1 Kişi Ağır Yaralı
BAŞKAN ÖZGAN’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
Büyük Birlik Partisi Milletvekili Adayı Gürdal TOPAL, Partilileri ve Vatandaşları İle Buluştu
Kozan Belediyesi’nden İftar Programı
AK Parti Adayı Mehmet Kurtaran 15 İlçe’de Gezilerini Tamamladı
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’a Törenle Ak Parti Rozeti Takıldı
RADYO SİS YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ BAYSAL’DAN KADİR GECESİ MESAJI
DERE YATAĞINA DÜŞEN ARABADA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Kozan Belediyesi Tarafından Mübarek Ramazan Ayı Dolayısıyla Kozan Merkez ve Kırsal Mahalle Muhtarlarına Yönelik İftar Programı Düzenlendi
Ticaret Odası Türk Polis Teşkilatımızın 178. Kuruluş Yıl Dönümünü ve İçinde Bulunduğumuz ‘Polis Haftası’nı Kutladı
Feke Belenköylü İnşaat Mühendisi ve Müteahhit Fatih Gür, Adana İçin Bağımsız Milletvekili Adaylığını Açıkladı
Feci Kazada 1 Ölü
YENİDEN REFAH PARTİSİ ADANA MİLLETVEKİLİ ADAYLARI AÇIKLANDI
KOZAN ADANA YOLU TRAFİK KAZASINDA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ RAHİME TOPAK SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
VALİ ELBAN FEKE’YE GELDİ
Otomobile Kaya Düştü 4 Ölü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan Savrun Fayı İle İlgili Önemli Açıklama

Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan Savrun Fayı İle İlgili Önemli Açıklama

OSMANİYE’nin Kadirli İlçesinde Savrun Fay hattında 4-5 gündür incelemelerde bulunan Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Çardak fayının Savrun Fayıyla birleştiği bölgeye uzanan kesimde incelemelerde bulunduklarını söyleyerek burada kırılmaların olduğunu kırılmaların ise olumlu bir işaret olduğunu söyledi.

14 Martta Kadirli’ye gelerek Kadirli Belediyesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda konuşmuş ve deprem riski açısından Kadirli merkezin diğer bölgelere göre daha şanslı olduğunu söylemişti.
Peş peşe meydana gelen Göksun merkezli artçı depremlerin ardından Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan’ın daveti üzerine yeniden bölgeye gelen Prof.Dr. Süleyman Pampal, beraberinde Dr. Hüseyin Kozlu ve Ergun Yiğit ile Savrun Fay hattında incelemelerde bulundu.
Kadirli’den başlayarak Andırın, Göksun, Kahramanmaraş ve Savrun Fayının Göksun’dan itibaren devam ettiği Meyremçilbeli, Çığşar Çokak Çiçeklidere üzerinden Sumbas ve Kadirli’ye kadar 4-5 gündür arazi çalışmaları yaptık diyen Pampal, “ Zor şartlarda da olsa verimli çalışmalar yaptık. Savrun Fayı’nın Kuzey kesimini öncelikle incelemek istedik. Göksun’dan Ekinözü’ne kadar 7,6’lık depremin olduğu Çardak fayını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Güneye doğru dirsek yapan Çardak Fayının Savrun Fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük. Bu olumlu bir işarettir. Yani Savrun Fayını oluşturan önemli parçalardan birinin kırılmış, enerjisini boşaltmış olduğu ön bulgusunu söylemek mümkün. Bu tabi daha net bir bilgi değil. Meyremçilbeli karla kaplı olduğu için yürüyemedik ancak yaza doğru gelip bölgeyi daha net çalışmak istiyoruz. Savrun Fayının bulunduğu bölge 7,8 ve 7,6’lık depremlerin bulunduğu bölgedeki kabuk yapısından farklı bir yapı, hem miosen oligosen sonrası oluşan havzada bloklu seri dediğimiz çok kalın güneye doğru daha da kalınlaşan Adana Havzasında fliş fasiyesi olistos roman fasiyesler bloklu seriler yani Kuzeydeki gibi kolayca kırılabilecek rijit formasyonlar değil daha elastik davranabilir daha heterojen her birinin farklı davrandığı büyük dağ ölçeğinde bloklar var bölgede. Kreç taşı blokları var. Bunların sınırlarında enerji daha kolay apsorbe edilebilir. Krip dediğimiz sürünme hareketi olabilir. Enerji tamamıyla biriktirilmez. Ufak ufak boşalır ve çok büyük depremlerin olmasının da önüne geçilmiş olur. Güney’e doğru Savrun Fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şuanda mümkün değil. Kuzey kesiminin önemli bir kısmının kırılmış olduğu söylenebilir. Bu olumlu bir gelişmedir. O bölge enerjisini boşaltmış demektir. O bölge zaten artçıların da yoğun olarak gerçekleştiği bölge. Kırılmaların oralarda olduğunu zaten gösteren ipuçlarından biri de o. Artçı yığılmalarını harita üzerinde izlediğiniz zaman fayların yerlerini görebiliyorsunuz. Sonuç olarak çalışmalarımız oldukça verimli geçti. Bölgede insanların aşırı tedirgin olması için bir neden olmadığı sonucuna vardık. Bundan sonrada çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.