– “Allah’a ısmarladık” anlamlarında kullanılan bir seslenme sözü
– “Teşekkür ederim” anlamında kullanılan bir söz
– “Kabul ediyorum, razıyım” anlamında kullanılan bir söz
Peki ya tüm bunlar Eyvallahı anlatmaya ve açıklamaya yeterli midir?
EyvAllah demek Yüce yaratana koşulsuz teslim olmaktır.
İçerisine Allah kelimesini barındıran büyük bir cümledir Türkçe olarak sekiz harften oluşan Arapça kökenli bir kelimedir.
Her şeyin Allahtan geldiğine razı olmak, kabul etmek, ona boyun eğmektir. Yani her hâlükârda EyvAllah demek, diyebilmektir.
Ne deriz hep olanda bir hayır vardır, görelim Mevla’m neyler neylerse güzel eyler, verdiğine şükür, hep şükür, Yaradan’ın muhakkak bir bildiği vardır gibi cümleleri sıralayabiliriz ki bunlar teslimiyetin ta kendisidir zaten öyle değil mi?
Ne güzel bir teslimiyettir Yaradan’a sığınmak, teslim olmak, kabullenmektir. Çünkü her şeyin sahibi olanı, ol dediğinde olduranı, istediğini istediğine kavuşturanı, yoktan var vardan yok edeni, yerleri ve gökleri var edeni, kimsesizlerin kimsesini, sonsuz kudret sahibini, bağışlayıcı olanı, affedici olanı, can vereni, verdiğini alanı, verenlerin en güzeli olanı, güzeli ve de güzellerin en güzeli olanı hatırlatır EyvAllah! Bize
“Allah’a ısmarladık” anlamlarında kullanılan EyvAllah aslında ardında kalanları Allaha emanet etmekdeğil midir?
“Kabul ediyorum, razıyım” anlamında kullanılan EyvAllah aslında verdiğine razı olmak kabullenmek değil midir?
“Teşekkür ederim” anlamında kullanılan EyvAllah aslında duacı olmak şükranlarını sunmak, şükretmek değil midir?
Birde tüm bunların aksine “Eyvallahı olmamak” olarak halk arasında kullanılan bir cümle vardır ki temelinde tehlikeler barındırır. Genç kardeşim dikkat etmek gerekir. Kibrin, enaniyetin, böbürlenmenin, altına girmemeye çaresi olmadığımız yeryüzünde yeryüzünün hâkimi olduğunu sanmanın ötesinde bir durum olmadığı gibi, seni yaratanı incitmenin yok saymanın tam da adıdır. Yoksa senin yaratanına ihtiyaç duymadığın bir anın olabilir mi? (haşa) Şunu da deme sakın, ben birine Eyvallahım yok derken onu mu demek istiyorum? Deme hani biz ne diyorduk: Yaratılanı severim yaratan ötürü. Yaratılanı seven; hiç incitir mi Yaratanını?
İki kapı var önünde şimdi genç kardeşim sen karar vereceksin geçmişinde olan hatalarına son vermeye ve diyeceksin artık iyi ve güzel olanı yaşamak için EyvAllah kapısından içeri girmeye çünkü artık çıkardık hayatımızdan EyvAllahım yok naralarını…
Yoksa insan ister mi hiç birini incitmeyi, kırmayı, dökmeyi… İnsan sevmek, korumak ve yaşatmak üzere var kılınmıştır.Sözüm ona hayatta EyvAllahı olanlarla yürümek gerek zarar gelmez onlardan vefalı insanlardır.
EyvAllah der ne gelirse başımıza bakarız önümüze çünkü biliriz ki bundan böyle yanımızdadır Rabbimiz her güzel adımımızda artık daha başarılı, daha güvendeyizdir. Hiçbir zaman da yalnız değilizdir artık çünkü yanına Yaradan’ını alan her daim kalabalıktadır.
Evet, genç kardeşim yapman ve de yaşaman gereken basittir ve bu seni basit değil müstesna (benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin) kılar bu fani âlemde! Unutma ki bu dünyada seni müstesna kılacak basit yaşam ebedi hayatta ne üzere eyler sen düşün artık. Zaten gerçek gayemiz sonsuzlukdeğil mi?
Bu minvalde sözüdaha çok uzatabilir, süslü kelimeler kurabiliriz ama biz sözümüzün eri olalım basit bir hayata basit bir dil kullanarak sözün tesirinden kimseyi usandırmadan etkisinden uzaklaştırmadan noktalayalım. En doğru yolu en çok güvendiğimiz ve umudumuz olan gençlik bulur zaten…
Zaman ayırana da, okuyana da, kıymet bilene de EyvAllah!